راهکار هایی برای میکس و مستر کردن حرفه ای

راهکار هایی برای میکس و مستر کردن حرفه ای

در دسته بندی : آهنگسازی

مسترینگ یا مستر کردن آخرین مرحله در فرایند ضبط و تولید موسیقی است. معمولا کار هایی مانند یکسان سازی و تنظیم فرکانس ها، بهبود صدا های استریو و استفاده از کمپرسور برای نرمالایز صدا ها را شامل می شود. مستر کردن صدا ها از مهم ترین مراحل ساخت موزیک است؛ زیرا با استفاده از پلاگین ها و ابزار های دیگر، باعث وضوح صدا ها و بهبود کیفیت ساز ها می شود. کسی که در مسترینگ تخصص دارد، علاوه بر کار ها و ایده های خلاقانه، وظایفی ضروری هم دارد که حتما باید آن ها را انجام دهد تا آلبوم یا آهنگ، برای انتشار آماده باشند. برخی از این وظایف، حذف نویز ها و ارنجمنت آهنگ های آلبوم به ترتیبی خاص هستند. در این مقاله قصد داریم برای آشنایی بیشتر با مستر کردن و نکات مرتبط با آن توضیح دهیم.

نکات مقدماتی اما کاربردی در مستر کردن

مستر کردن

  • با هرچه دارید، کار کنید.

برای تنظیم درست صدا ها در مرحله مسترینگ، نیازی به پلاگین های وسوسه انگیز و تجهیزات گران قیمت ندارید. مستر کردن در واقع توانایی خوب شنیدن و هوش موسیقایی شما است. البته شما برای کار حرفه ای و باکیفیت به تجهیزاتی مثل هدفون مناسب نیاز دارید، اما خرید ابزار های اضافی و غیر ضروری لزوما مسترینگ شما را تقویت نمی کند.

  • پرسشگر و موشکاف باشید.

چیزی که همیشه در مستر کردن به شما کمک می کند، سوال کردن است. برای بالانس صدا ها، خوب و بد بودن پلاگین ها و انتخاب بهترین افکت ها، موشکافی کنید. از توانایی شنیداری خود نهایت استفاده را ببرید و دائما سوال هایی از این قبیل بپرسید: چگونه صدای این گیتار به این شکل در آمده است؟ این میکس چه حسی به من می دهد؟ کدام پلاگین برای وکال خواننده مناسب تر است؟

مطمئن باشید با پیدا کردن جواب سوال ها، مهارت و دانش شما افزایش پیدا می کند.

  • از دکمه solo پرهیز کنید.

برای هیچکس مهم نیست که ساز ها و صدا های شما به تنهایی چگونه اند. چیزی که برای شنونده اهمیت دارد صدای کلی آهنگ شما است. پس از سولو کردن لاین ها استفاده نکنید تا ببینید kick یا ملودی شما به تنهایی چه صدایی می دهد. همیشه روی صدای یکپارچه و کلی ترک خود تمرکز کنید.

نکات پیشرفته، که میکس و مسترینگ شما را متحول می کنند

نکات پیشرفته، که میکس و مسترینگ شما را متحول می کنند

  • از EQ کردن شدید، اجتناب کنید.

یکی رایج ترین مشکلات دی جی های تازه کار این است که در استفاده از EQ زیاده روی می کنند. هر چه بیشتر افکت ها و تنظیمات بیشتری را روی موزیک های خود اعمال کنید، احتمال این که رزونانس های ناخواسته ای به وجود بیاید نیز بیشتر خواهد شد. به همین دلیل برای جلوگیری و مواجه نشدن با مشکلات فازینگ، بهتر است که تا حد امکان از استفاده شدید از EQ اجتناب کنید.

شاید گاهی اوقات در مستر کردن ، استفاده از پردازش های سنگین و افکت های مختلف به جذابیت کار بیفزاید، اما به همان نسبت، احتمال ایجاد مشکل در کار بیشتر خواهد شد. بهترین کار این است که EQ را با یک کمپرسور ترکیب کنید تا نتیجه هماهنگی بدست بیاید. سعی کنید همیشه حداکثر از 4 نقطه در EQ استفاده کنید.

  • فرکانس های ناخواسته را حذف کنید.

یکی دیگر از کار هایی که می توان برای ارتقای سطح میکس و مستر انجام داد، حذف فرکانس های ناخواسته است. برای این که صدای تمیز تر و شفاف تری داشته باشید، یک فیلتر high pass یا EQ به پلاگین های خود اضافه کنید و هر صدایی را که زیر 100 هرتز است قطع و حذف کنید. در کیک و باس (kick and bass)، پیشنهاد می کنیم که فرکانس های زیر 20 تا 30 هرتز را قطع کنید. اما درباره ملودی ها، پد ها و وکال ها، باید حرفه ای تر عمل کنید و صدا های در ناحیه 100 تا 250 هرتز را حذف کنید. اگر هم قصد دارید از افکت ریورب برای ساخت آهنگ استفاده کنید، برای مستر کردن حتما باید هر فرکانسی را که زیر 300 هرتز وجود دارد حذف کنید؛ زیرا حتی کوچک ترین فرکانس های ناخواسته در این سطح می توانند باعث گرفتگی صدا شوند که دقت و قدرت آهنگ شما را از بین می برد.

  • از پلاگین های رایگان و ارزان استفاده نکنید.

مستر کردن

برای ارتقای سطح میکس و مستر خود باید استفاده از پلاگین رایگان و ارزان قیمت را کنار بگذارید و یا به حداقل برسانید. درست است که با پلاگین های ارزان می توان کار های زیادی انجام داد، اما باید بدانید که استفاده از این نوع پلاگین ها می تواند به کیفیت کار شما لطمه وارد کند. اغلب DAW ها (محیط های دیجیتالی برای ساخت آهنگ) پلاگین های رایگانی داخل نرم افزارهایشان دارند مانند ریورب، کمپرسور، اکولایزر و... . البته اگر می خواهید بهترین نتیجه را دریافت کنید، پیشنهاد ما استفاده از پلاگین های معتبر برند های معروف است.

  • با کمپرسور، کیک و باس ها را سایدچین (sidechain) کنید.

به شدت پیشنهاد می کنیم که کانال های کیک و بیس خودتان را با استفاده از کمپرسور، سایدچین کنید؛ زیرا فرکانس های این دو صدا، با یکدیگر همپوشانی دارند و این باعث می شود که کیفیت آهنگ شما کاهش پیدا کند و شفاف به نظر نرسد. علاوه بر این، فرکانس های این بازه می توانند حجم صدا را نیز کاهش دهند. برای این که هر دو صدا بتوانند خود را با شفافیت بالا در آهنگ نشان دهند، بهترین کار این است که از کمپرسور سایدچین روی کیک و باس استفاده کنید.

جمع بندی

مستر کردن را می توان از مراحل نهایی انتشار آهنگ یا آلبوم دانست. در این مرحله، مهندس مسترینگ (mastering engineer) صدا ها را یکدست می کند، وکال را تنظیم می کند و افکت های مختلف را قرار می دهد تا موسیقی تولید شده، باکیفیت منتشر شود. میکس و مستر حرفه ای کار چندان ساده ای نیست و با کسب تجربه می توان آهنگ ها را به خوبی مستر کرد، اما برای پیشرفت سریع تر، در این مقاله برخی از مهم ترین نکاتی را که به شما کمک می کند یک مسترینگ حرفه ای داشته باشید نام بردیم و شرح دادیم.

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *