
۳ سمپلر تاثیر گذار در موزیک الکترونیک
بیشتر موزیسین های سبک الکترونیک تاکنون یا دست کم یک بار با سمپلرها کار کرده اند یا اینکه آنها را برای آهنگسازی بکار میگیرند، خواه سمپلر سخت افزاری یا نرم افزاری فرقی نمیکند این دستگاه ها در تاریخ موزیک با ما همراه بوده اند وامروزه در DAWهای مدرن نیز پدیدار شده اند که خیلی از کارها را آسان کرده اند. تا همین ۳۰ سال پیش اگر میخواستید که یک سمپل را به آهنگ خود بیاورید باید با سمپلرهای سخت افزاری این کار را انجام میدادید.
پیشینه ی سمپل گیری به دهه ۷۰ برمیگردد و درست زمانی که آغاز گسترش فناوری صدای دیجیتال بود و نخستین بار بود که ابزارهای ضبط و ویرایش و پردازش صدا به آن اندازه دقیق و بی نظیر شده بود. اما سمپلر های نخستین تنها برای انجام کارهایی که تا پیش از آن به آنها توجهی نمیشد ساخته شده بودند و هیچ فکری درباره قیمت گران و هزینه های بالای سخت افزارها نشده و خرید سمپلرها تنها گزینه ای برای ثروتمندان به شمار میرفت و در دهه ۸۰ این نوآوری برای استفاده های تجاری نیز به کار گرفته شد تا اینکه در دهه ۹۰ با ورود کامپیوتر به دنیای موسیقی قیمت سخت افزارها کاهش یافت.
با آغاز دهه ۲۰۰۰ و پیشرفت نرم افزارهای DAW سخت افزارها به گوشه ای از اتاق رفتند و خاک خوردند، زیرا نرم افزارها دسترسی سریع، بدون دردسر و بیشتری به کاربران میداند و هزینه ها نیز بسیار کمتر میشدند. اما این سمپلرهای سخت افزاری بودند که این روش های نوین را تعریف کردند و به آنها پر و بال دادند و پس از آنها نرم افزارها از رویشان الگوبرداری کردند، بنابراین سمپلرهای سخت افزاری در شکل دهی به موزیک امروزی ما نقش زیادی داشتنه اند که در ادامه نگاهی به آنها خواهیم انداخت.

Fairlight CMI
این کامپیوتر ساخت دهه ۷۰ میلادی است که در بین شمار کمی از دیگر برندها جز گران ترین سیستم های آن زمان بودند. برخی دیگر از این سیستم های گران و کمیاب EMS MUSYS system، Computer Music Melodian و Synclavier بودند.
Fairlight CMI به عنوان ارزان ترین سمپلر نسبتا مقرون به صرفه آنها شناخته شده بود که در زمان آغاز فروشش یعنی سال ۱۹۷۹ نزدیک ۲۵ هزار دلار قیمتش بود که به نرخ امروز برابر است با ۷۷ هزار دلار. گرچه آن تنها یک سمپلر نبوده و یک کامپیوتر بر پایه ویژگی های سکوئنس و سنتز صدا است و در آن زمان یک چیز بسیار پیشرفته و تنها در دسترس ثروتمندترین موزیسین ها بود که با ورودشان درکنار پلترها پدیدار شدند و صدای دیجیتال را گسترش دادند.
Fairlight یک دستگاه کاملا استاندارد است و در زمان خودش شگفت انگیز بوده و همین که موزیسین ها میتوانستند صدای ضبط شده خود را بی درنگ در یک گام دیگر بشنوند در شروع کار سمپل گیری به طرز عجیبی برایشان بسیار هیجان انگیز بوده است. اگر خواستید با صداهای این کامپیوتر کار کنید، صدای آنها را میتوانید با پلاگین های Arturia CMV یا Darklight IIx بازسازی کنید.

SP-1200 و E-MU SP-12
در آغاز دهه ۸۰ میلادی سمپلرهای بیشتر و ارزانتری پدیدار شدند و خط تولید سری Emulator توسط کمپانی کالفرنیایی E-MU Systems راه اندازی شد. هنوز هم مقرون به صرفه بودن عبارت خوبی برای این دستگاه نیست اما نسبت به مدل های پیشین قیمت بسیار کمتر شده بود، اما ۱۰ هزار دلار آن زمان چیزی برابر با ۲۸ هزار دلار امروز است.
این دستگاه بسیار کاربر پسند تر از Fairlight بود و موزیک دهه ۸۰ را شکل داد که معروف ترین کاربران آنها گروه های بزرگی مانند Depeche Mode، New Order و Genesis بود. آن یک دستگاه ۸ بیتی بود که با استاندارد های آن زمان جور در نمیآمد و باورنکردنی بود. این سمپلرها دارای فیلترها و ویژگی سکوئنس بودند که یک مزیت بزرگ برای موزیک های آن زمان به شمار میرفت و همچنین مدل های دیگر سری Emulator حتی تا اواخر سال ۲۰۰۲ به فروش می رسیدند.
سمپلرهای معروف این کمپانی یعنی SP-1200 و SP-12 به کمک تعریف صدای هیپ هاپ نیز آمدند و توسط شخصیت های پیشگام هیپ هاپ در آن زمان مانند Pete Rock، Marley Marl و Beastie Boys به کار گرفته شدند. UVI Emulation II یک پلاگین شبیه ساز مدل Emulato II است و سخت افزار Maschine از کمپانی NI نیز از ساختار SP الهام گرفته است.

سری MPC
سابقه ساخت بیشترین و حضور بلند مدت در صنعت سمپلرهای موزیک در دست کمپانی Akai است که نخستین بار اولین MPC را در سال ۱۹۸۸ تولید کرد که تا به امروز همچنان این سری در حال تولید مدل های تازه میباشد. MPC60 که مدل اصلی است به دست Roger Linn مهندس و طراح افسانه ای ساخته شد که درام ماشین های Linn LM-1 و LinnDrum را نیز طراحی کرده بود. ترکیب ویژگی های سکوئنس و سمپل گیری در یک بسته با یک جدول پد ۴ در ۴ با حساسیت لمسی نخستین گزینه ی نیرومند تر پس از SP-1200 بود که ساخت ریتم و موزیک را با ریزه کاری های بیشتری فراهم میکرد.
امروزه MPC ها را در همه نوع میتوانید در هر جایی ببینید و حتی نسخه های اپلیکیشن موبایل آنها نیز ساخته شده اند و همچنان در ساخت موزیک های امروزی بکار میروند به ویژه در سبک هیپ هاپ. پس از اینها کمپانی های Roland و Elektron نیز شروع به ساخت سمپلرها بر پایه سکوئنس کردند، اما MPCها همچنان با سبک همیشگی خودشان و البته ویژگی های منحصر به فرد مخصوص سبک های اینسترمنتال، هیپ هاپ و R&B و ... ساخته میشوند.
منبع DJCMAG : هرگونه کپی برداری پیگرد قانونی دارد.
0 دیدگاه