ریورب دادن به صدا و مراحل انجام آن

ریورب دادن به صدا و مراحل انجام آن

در دسته بندی : آهنگسازی

چه در صنعت موسیقی، چه در صنعت فیلم و چه در هر صنعت دیگری که صدا نقش مهمی در آن دارد، از افکت های مختلفی برای بهبود صدا استفاده می شود. یکی از افکت های متنوع که در موسیقی ها و فیلم ها می توانیم به وفور آن را مشاهده کنیم، ریورب (Reverb) است. از ریورب می توان به روش های مختلفی روی صدا برای ایجاد حس فضا استفاده کرد. در این مقاله سعی داریم درمورد اینکه ریورب چیست و نحوه ریورب دادن به صدا چگونه است توضیح دهیم.

ریورب چیست؟

ریورب دادن به صدا

درمورد اینکه ریورب چیست باید گفت هنگامی که صدا در فضایی پخش می شود، امواج صوتی در همه جهات به بیرون فرستاده می شود. همان طور که امواج صدا از سطوح منعکس می شوند، صدای طنین دار نیز به تدریج از بین خواهد رفت.

ریورب نیز تقریبا همین طور است. ریورب بازتاب های اولیه ای تولید می کند. این بازتاب های اولیه تنها چند میلی ثانیه پس از تولید صدای اصلی به گوش ما می رسند. این صدا های بازتاب شده باعث می شود تا ما تنها به کمک صدا بتوانیم اندازه و نوع اتاقی که صدا در آن تولید شده است را تشخیص دهیم و در ذهن خود تصور کنیم؛ به همین دلیل ریورب دادن به صدا چه در موسیقی و چه در فیلم مهم است.

هر چه فضا بزرگ تر باشد، ریورب ایجاد شده نیز طولانی تر خواهد بود؛ برای مثال ریورب صدا هایی که در کلیسا های بزرگ ایجاد می شود، بسیار بزرگ تر است. طنین های ایجاد شده توسط ریورب طولانی تر می مانند؛ زیرا بازتاب های صدا زمان بیشتری برای رسیدن به گوش ما نیاز دارند و همین باعث می شود تا ما عمق فضا را درک کنیم. ریورب دادن به صدا در یک کلیسای بزرگ و آواز خواندن در آن بهتر از آواز خواندن در یک اتاق کوچک است؛ زیرا صدا برای مدت طولانی تری در فضا باقی می ماند. صدایی که در یک اتاق کوچک تولید می شود، به سرعت باز می گردد و همین باعث می شود تا امکان تشخیص ریورب صدا از صدای اصلی وجود نداشته باشد یا خیلی سخت باشد.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی برای ریورب دادن به صدا، دیگر لازم نیست که حتما در فضا های بزرگ آواز بخوانید یا صدایی را ضبط کنید؛ زیرا افکت ریورب را می توان به صورت دیجیتالی و با استفاده از ایستگاه های کاری صوتی دیجیتال یا همان DAW روی موسیقی قرار داد. امروزه از افکت ریورب در انواع موسیقی و صوت های موجود در فیلم ها استفاده می شود.

انواع ریورب دادن به صدا

ریورب دادن به صدا

هنگام استفاده از DAW شما می توانید مجموعه های مختلفی از الگوریتم ها را برای اضافه کردن ریورب به صدا مشاهده کنید. برخی از معروف ترین آن ها عبارتند از :

  • ریورب اتاق

برای کسانی که قصد دارند آهنگ های ساده تر و صمیمانه تری تولید کنند که مخاطب هنگام گوش دادن به آن حس و تجربه گوش دادن زنده به آهنگ را داشته باشد، از ریورب اتاق روی آواز خواننده یا ساز های درام، پیانو و یا هر چیز دیگری استفاده می کنند.

  • هال ریورب (ریورب سالن)

هنگام گوش دادن به صدا هایی که افکت ریورب هال روی آن ها قرار گرفته است، شما می توانید صدایی را بشنوید که انگار توسط یک گروه موسیقی به صورت آکوستیک در یک سالن مخصوص در حال اجرا است. افکت این نوع ریورب ماندگاری بیشتری نیز دارد. البته توجه داشته باشید که استفاده از این نوع ریورب می تواند کمی جزئیات را از بین ببرد؛ به همین دلیل در استفاده از آن باید اعتدال را رعایت کنید.

  • چمبر ریورب

این همان نوع ریوربی است که گروه بیتلز در بسیاری از ضبط های خود استفاده می کردند. این نوع ریورب حس اتاق کاملا ایزوله ای را می دهد که هر صدایی در آن دقیقا با تمام جزئیات شنیده می شود. ریورب چمبر شفافیت بیشتری دارد و برای شنیدن تمامی جزئیات آهنگ عالی است.

استفاده از ریورب

استفاده از ریورب

  • گام ۱

پیکربندی درست Session خود برای یک پروژه جدید ضروری است. شما می توانید این کار را برای هر DAW انجام دهید. این الگو دو ترک AUX Reverb دارد. این بدان معنی است که پلاگین ها تنها در این ترک ها هستند و روی ترک ها ابزار جداگانه ای نیست و با Send و Return افکتی یکسان اما با مقادیر گوناگون را می توانید روی آواز ها داشته باشید.

  • گام ۲

ریورب دادن به صدا در هر ترک AUX می تواند تنظیمات متفاوتی داشته باشد؛ اما معمولا از یک کانال ریورب برای آواز استفاده می شود (به طوری که تمام ترک های وکال از طریق یک زنجیره منفرد عبور می کنند).

  • گام ۳

ترک های وکالی که می خواهید روی آن ریورب اعمال کنید را کپی کنید. این کار باعث دو برابر شدن صدای وکال می شود؛ بنابراین باید ولوم صدا های کپی شده را کاهش دهید تا از منفجر شدن گوش ‌هایتان جلوگیری کنید. هنگامی که آماده کار روی ریورب در میکس بودید، به این ترک های کپی شده بازگردید.

  • گام ۴

برای هر صدای کپی شده ای که می خواهید ریورب داشته باشد، یک «Send» بیفزایید. این Send ها تضمین می کنند که سیگنال صوتی از طریق ترک AUX Reverb مورد نظر شما ارسال و پردازش می شود. برای وکال نیز، ترک مقصد یکسان خواهد بود؛ اما تفاوت اصلی این است که به چه اندازه ای سیگنال برای هر ترک جداگانه می فرستید.

  • گام ۵

ریورب و سایر افکت ‌ها باید در انتهای فرایند میکس اعمال شوند؛ اما شماری از مراحل کلیدی وجود دارد که باید آن ها را در ابتدا انجام دهید؛ مانند بالانس صدای ساز هایتان، اکولایز کردن، فشرده سازی (Compression) و… . همیشه  Sendها را در آهنگ‌ های کپی شده غیرفعال کنید و همچنین میزان صدا را کاهش دهید تا زمانی که برای اعمال افکت ها آماده شوید.

ریورب صدا

  • گام ۶

برخی بک وکال ها در آهنگ ها باید با Reverb بسیار سنگین همراه باشند. فیدر Send در آن ها واقعا زیاد است و سیگنالی که به شدت با ریورب پردازش شده است به عنوان Wet شناخته می شود؛ در حالی که صدای پردازش نشده به عنوان صدای Dry شناخته می شود و انجام این کار برای انسجام صدا بسیار حیاتی است.

  • گام ۷

افزون بر اندازه  Sendها، یک عمل بالانس کردن نیز وجود دارد که باید بر روی ولوم ترک های آوازی و کپی شده ها که در گروه وکال ها انباشته شده اند، اعمال شود. وکال اصلی اورجینال در این گام باید بیشتر باشد تا نیروی اصلی وکال اورجینال حفظ شود.

  • گام ۸

پیشنهاد می ‌کنیم فیدر وکال های کپی‌ شده را پایین بیاورید و سپس آن را دوباره بالا ببرید تا اندازه ریورب دادن به صدا ، ایده آل شما باشد.

  • گام ۹

تنظیمات ریورب می تواند دلهره آور به نظر برسد. کنترل ‌های پرکاربرد عبارتند از: کنترل Dry/Wet (اندازه سیگنال اصلی در برابر سیگنال افکت دار)، Attack و Decay (تعیین کننده مدت زمان اثر افکت ریورب بر روی صدا)، Size یا همان Room و Shape که بر روی صدا و فضای تاثیر گذاری افکت اثر می گذارد و Pre Delay که تعیین می کند چه مدت بعد از صدای اصلی ریورب شروع می شود.

جمع بندی

برای بهبود کیفیت و جذابیت صدا امروزه افکت های مختلفی روی صدا ها انداخته می شود. یکی از افکت هایی که می توانید در DAW ها مشاهده کنید، ریورب ها هستند. ریورب ها نوعی بازتاب صدا هستند که بسته به مکانی که صدا تولید می شود، بازتاب آن نیز می تواند متفاوت باشد. در این مقاله برای آشنایی بیشتر درمورد ریورب دادن به صدا و انواع ریورب توضیح دادیم و نحوه استفاده از ریورب را در نه گام بیان کردیم.

 

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *