نحوه کار با دستگاه تنظیم صدا
وقتی اولین بار به صفحه میکسر DJ خود نگاه می کنید، با تعداد زیادی فیدر، دستگیره و کلید رو به رو می شوید که ممکن است کمی گیج کننده باشند. تمام این کلید ها و دستگیره ها می توانند بر صدای کلی موسیقی شما تاثیر بگذارند. با درک و استفاده از تمام کنترل های روی میکسر، می توانید مطمئن شوید که کیفیت صدای خروجی تان قابل قبول است. یادگیری تنظیم حجم صدای تجهیزات دی جی که با نام Gain نیز شناخته می شود، تفاوت صدای باکیفیت را با صدای نامناسب به وضوح نشان می دهد. با وجود بسیاری از امکانات مختلف در اسپیکر های PAو همچنین خروجی مستر بر کنترلر، لازم است که زمان قابل توجهی را صرف آموختن گین کانال و فیدر ولوم بکنید تا بتوانید بهترین صدا را تولید کنید.
چهار مرحله گین (Gain)
بیشتر تنظیمات دی جی چهار مرحله مختلف دارند که شما می توانید با آن ها ولوم را تنظیم کنید. آن ها را با نام Gain نیز می شناسند و نیاز است هر کدام به درستی تنظیم شوند تا صدای درستی به گوش برسد.
- گین آمپلی فایر
Gain سطح ولوم اسپیکر هایی است که شما استفاده می کنید. این سطح می تواند کنترل ولوم بر یک مجموعه اسپیکر های کامپیوتر، تنظیمات ولوم در پشت اسپیکر های PA یا کنترل آن بر یک آمپلی فایر PA باشد. تقریبا همه انواع اسپیکر هایی که برای پخش صدا استفاده می کنید، یک نوع از این کنترل صدا یعنی Gain را دارند.
- گین خروجی مستر
این کنترل ولوم مستر است که شما می توانید بر کنترلر دی جی، نرم افزار یا میکسر خود پیدا کنید. این ناب، لول صدای کلی سخت افزار دی جی یا صدای میکسری را که استفاده می کنید، تعیین می کند.
- فیدر خروجی کانال
این ناب کنترل معمولا در پایین بخش اکولایزر هر کانال بر کنترلر، نرم افزار یا میکسر دی جی دیده می شود. این فیدر خروجی برای تنظیم ولوم نامناسب هر کانال هنگام میکس کردن بین ترک ها استفاده می شود.
- گین ورودی
هر کانال روی یک کنترلر، نرم افزار یا میکسر دستگاه تنظیم صدا دارای یک ناب به نام Gain یا Trim است که معمولا درست بالای اکولایزر قرار گرفته است. از این ناب برای جبران هر گونه اختلاف حجم صدا بین ترک های استفاده می کنند.
چگونه ساختار گین را به درستی تنظیم کنیم؟
برای این کار لازم است این پنج مرحله را به ترتیب دنبال کنید:
- با پایین آوردن همه گین ها کارتان را آغاز کنید. برای این کار باید همه ناب ها را تا آخر به سمت چپ بچرخانید.
- یک ترک را در پر صداترین نقطه اش پلی کنید. سپس گین ورودی را در هر کانال تنظیم کنید تا ولوم میانگین آن روی حجم صفر دسیبل قرار بگیرد. معمولا LED سبز رنگ در بالای مترسنج خروجی کانال نشان دهنده آن است. وقتی لول به این صورت تنظیم شد، به این معنی است پیک صدا هایی مانند درام و اسنیر بین +3 و +6 دسیبل قرار میگیرد. در این حالت معمولا LED های زرد رنگ در مترسنج روشن می شوند. اطمینان حاصل کنید که مترسنج چراغ های قرمز بالا تر را روشن نکند؛ زیرا به این معنی است که صدای شما دیستورت است و بسیار بد به گوش می رسد.
- همه فیدر های خروجی کانال ها را به سمت بالا تنظیم کنید.
- گین خروجی مستر را طوری تنظیم کنید که میانگین آن صفر دسیبل dB باشد. درست مانند مترسنج های خروجی کانال، حجم صدای درست این Gain هم معمولا در بالا ترین LED سبز قرار می گیرد. مجددا باید مطمئن شوید که درام های بیس و اسنیر بین +3 و +6 دسیبل باشند و LED های زرد رنگ را بر مترسنج خروجی مستر روشن کنند.
- کنترل ولوم روی آمپلیفایر خود را به سمت میانگین صفر دسیبل بچرخانید. اگر اسپیکر های PA یا آمپلی فایر شما دارای مترسنج LED است، این کار معمولا به معنی روشن شدن آخرین LED سبز رنگ است. اگر مترسنج LED ندارید، به آرامی گین آمپلی فایر را زیاد کنید تا جایی که چراغ کلیپینگ Clip روشن شود. سپس به آرامی آن را کم کنید تا جایی که چراغ کلیپ دیگر روشن نشود. این روش بلند ترین میزان صدای ممکن را بدون دیستورت در اختیارتان قرار می دهد.
قسمت های مختلف دستگاه تنظیم صدا
همان طور که پیشتر نیز اشاره کردیم، صفحه میکسر دی جی شما کلید های بسیاری برای تنظیم صدا دارد که در ادامه مهم ترین آن ها را بررسی می کنیم:
- کلید صدای هدفون
در سمت چپ بیشتر سیستم های میکسر، دقیقا پایین صفحه گردان، یک دستگیره دیده می شود که به کمک آن می توان صدای پخش شده از هدفون را کنترل کرد. این دستگیره تنها بر صدایی که خود شما از هدفون می شنوید تاثیر می گذارد و می توانید از آن برای بررسی آهنگ هایی که در صف انتظار پخش هستند، استفاده کنید.
- محو کننده ها (faders)
معمولا در پایین میکسر چهار کلید fader یا محو کننده دارید که به دک ها (Decks) یا عرشه ها ( کانال هایی که موسیقی روی آن ها پخش می شود) وصل شده اند. به کمک این کلید ها می توانید انتهای موزیک را کم کم محو کنید.
- مانیتور های دستگاه (Booth)
درست در سمت راست فیدر های دستگاه تنظیم صدای شما مانیتور های Booth به چشم می خورد که با آن ها می توانید دقیقا همان صدایی را بشنوید که مخاطب به آن گوش می دهد.
- کراس فیدر (Crossfader)
همان طور که می دانید کراس فیدر به شما اجازه می دهد تا به سرعت آهنگی را از کانال یا عرشه دیگر بارگذاری کنید و مجددا در عرض چند ثانیه به همان کانال بازگردید. شما می توانید برای جذاب تر شدن موسیقی خود، از کراس فیدر به همراه محو کننده ها (که درمورد آن توضیح دادیم)، استفاده کنید.
- کنترل Gain
در دستگاه تنظیم صدا هر کانال یک Gain دارد که می توانید از آن برای تنظیم بیشترین صدای کانال مورد نظر استفاده کنید. به طور کلی این Gain است که تعیین می کند که آمپلی فایر، سیگنال صوتی آنالوگ را تا چه حد تقویت کند.
- کلید صدای اصلی (Master Volume)
Master Volume اصلی ترین کنترل کننده در دستگاه تنظیم صدا است. این کلید صدای کلی سخت افزار دی جی مورد استفاده را تنظیم می کند و می تواند همه افرادی را که در کنسرت یا مهمانی شما شرکت کرده اند، تحت تاثیر قرار دهد.
برای جذاب تر شدن مراسم و کنسرت خود می توانید چند ساعت اول برنامه صدای اصلی را پایین نگه دارید و به آرامی با نزدیک شدن به انتهای شب و تا زمانی که به اوج خود برسد، آن را تقویت کنید.
Gain Staging در دستگاه تنظیم صدا چیست؟
عملی است که به شما کمک می کند مطمئن شوید آهنگ های میکس شده در تمام قسمت ها با یک قدرت صدا پخش می شود. مسلما در ایده آل ترین حالت ممکن هر دی جی تمایل دارد هنگام پخش آهنگ، فیدر های دستگاه تنظیم صدا تا آخر بالا بروند. برای رسیدن به این هدف می توانید از دکمه افزایش یا Gain استفاده کنید و صدای آهنگ در حال پخش را با آهنگ پخش نشده مطابقت دهید.
با بهینه سازی این دکمه کنترل مطمئن می شوید که صدای اوج آهنگ پخش نشده با آهنگ در حال پخش یکی است. در این حالت حتی اگر برخی از آهنگ ها صدایی بلند تر از آهنگ های دیگر داشته باشند، می توانید به کمک Gain Staging آن ها را با یکدیگر تطابق دهید. هنگامی که سطح صدا در همه کانال ها تطبیق داده شد، صدای اصلی را تغییر دهید، سیگنال های تمیز و بهینه را به بلندگو ها یا سیستم تقویت کننده بفرستید و در آخر میزان صدای هر بلندگو را کنترل نمایید.
جمع بندی
همان طور که در طول مقاله گفته شد یک دستگاه تنظیم صدا تعداد زیادی دکمه و کلید کنترل دارد که در ابتدا ممکن است کار با آن ها پیچیده و دشوار به نظر برسد. اما با یادگیری اصول ابتدایی و مهم آن می توانید یک موزیک جذاب و هیجان انگیز برای مخاطبان خود تولید کنید. فقط کافی ست کمی در انتخاب و میکس موزیک های خود استعداد و ذوق هنری داشته باشید و به درستی از فیدر ها و کلید های کنترل صدا استفاده کنید. امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی در زمینه تنظیم صدا کسب کرده باشید.
0 دیدگاه