مفهوم Envelope ADSR به زبان ساده

مفهوم Envelope ADSR به زبان ساده

در دسته بندی : آهنگسازی

حتما ناب هایی با حروف ADSR را در بخش Envelope روی سینتی سایزر ها دیده اید. اما آیا می دانید چه طور از آنها استفاده می شود  و یا چطور می توانید با آنها صدایتان را کاملا کنترل کنید؟ انولوپ ها در بعضی مواقع شامل پارامترهای دیگری از جمله فیلتر فرکانس و یا گام می باشند. این ناب‌ها انولوپ (Envelope) را کنترل می کنند. انولوپ، تغییرات شکل موج در طول زمان می باشد.

یک Envelope ADSR یکی از کلیدی ترین المان‌های شکل دادن به صدا از طریق سمپلر‌ها و سینتی سایزر‌ها می‌باشد ADSR مخفف کلمات Attack (حمله)، Decay (زوال)،  Sustain (پایداری)  و Release (انتشار) می‌باشد و Envelope نیز به معنی جور کردن یا چگونگی تکثیر المان‌های نصبی صدا است. همه‌ی این چهار اصطلاح به نوع مختلفی از مدولاسیون صدا اشاره دارند، و اغلب به شکل تغییر دامنه و تغییر زمان این تغییرات را بر روی صدا ایجاد می کنند. به طور کلی انولوپ ADSR تعیین می کند که با چه سرعتی (attack) آن صدا به حداکثر ولوم برسد، (decay)  تعیین می کند که چقدر طول بکشد تا صدا بعد از پیک اولیه به سطح پایدار برسد، (sustain)  مخالف دیگر پارامتر ها به جای مدت زمان صدا مشخص کننده‌ی حجم صدا می باشد و (release) مدت زمانی که طول می کشد تا صدا بعد اینکه کلید رها می شود از سطح پایدار به حالت سکوت به صورت تدریجی محو شود، و اغلب اوقات ممکن است خیلی کوتاه باشد. مثالی که در آن انتشار صدا کوتاه تر باشد می تواند یک ساز کوبه ای باشد، مانند ساز گلوکنشپیل، یا یک پیانو با پدال ساستین فشرده شده.

چرا سمپلرها و سینتی سایزر ها برای کار کردن نیاز به پیاده سازی انولوپ های ADSR دارند؟ با وجود اینکه انولوپ ADSR می تواند برای برنامه‌های کاربردی مختلفی مورد استفاده قرار گیرد، یکی از مهمترین ماژول‌هایی است که در یک سینت یا سمپلر به شما اجازه‌ی شبیه سازی "زنگ صدا" را می دهد. و به عنوان "شخصیت یا کیفیت صدای موسیقیایی یا آوا از گام و شدت آن متمایز می‌باشد." برخی از ساز های الکترونیکی اجازه‌ی تغییر انولوپ‌های ADSR را به کاربران می دهند، این نتیجه ی رفتار متقابل در مقایسه با یک انولوپ طبیعی است.

ADSR

زنگ صدا

"Timbre"  یا همان زنگ صدا در اصل چیزی است که به ما اجازه می‌دهد تا صدای یک ساز را از دیگری تشخیص بدهیم، حتی اگر آنها به صورت همزمان در حال پخش یک نت یکسان در یک دامنه یا سطح صدای یکسان باشند مانند نواخته شدن یک نت یکسان در پیانو و ویولن به صورت همزمان و با یک حجم صدا اما کاملا با لحن‌های متفاوت و قابل تشخیص از هم. ADSR هم در سینتی سایزر بخشی است که به این زنگ صدا شکل می‌دهد اما به طور کامل زنگ یک ساز فیزیکی را ایفا نمی کند، اما آن یک لازمه جهت رسیدن به چیزی است که صدای شما شبیه به یک صدای ساز واقعی به نظر برسد.

the meaning of ADSR

Attack

 Attackمدت زمانی است که بعد از رها سازی/نواختن نت طول می کشد تا سیگنال به حداکثر ترین نقطه‌ی سطح برسد. اغلب اوقات Attack صدا خیلی سریع است که فورا پس از نواختن نت صدا را می‌شنوید، و مهم است به این نکته توجه داشته باشید که ADSR همیشه برای پارامتر‌های حجم و زمان انولوپ صدا بکار نمی‌رود و می‌تواند به عنوان پارامتر های Attack و  Realease  یک کمپرسور هم عمل کنند.

Decay

Decay هم مانند Attack پارامتری است که طول مدت زمان را تایین می‌کند، اما به جای استفاده از نسبیت زمان برای بالا آوردن سطح صدا، Decay  نشان دهنده‌ی زمانی است که پس از رسیدن به اوج ابتدایی فاز Attack طول می‌کشد تا صدا به مرحله ی پایداری یعنی Sustain برسد.

Sustain

 Sustain در ADSR تنها فاکتوری است که به زمان وابسته نیست و نشان دهنده‌ی دامنه می‌باشد. Sustain یک سطح از دامنه‌ای است که باقی مانده‌ی سیگنال را تا زمانی که نمودار صدا / سینت/ سمپل در حال حرکت باشد، تعیین می‌کند. و در ارتباطش با صفحه کلید می‌توان گفت که طول زمان Sustain بستگی به این دارد که شما چقدر یک کلید را پایین نگه دارید.

Release

Release هم در کنار Attack و Decay نشان دهنده‌ی تغییرات در طول زمان است. فاز release زمانی آغاز می‌شود که رها سازی یک نت یا سمپل متوقف می‌شود (برای مثال انگشت خود را از روی کلید برمی‌دارید) و آنجا پارامتر release تعیین می کند که چقدر طول بکشد تا صدا از سطح پایدار "Sustain" به صورت کامل محو شود و به صفر برسد. و شما می‌توانید برای درک بهتر این پارامتر را به عنوان نقطه ی مقابل Attack در نظر بگیرید.

پس  A، D، و R هر سه تعیین کننده‌ی مقادیر زمانی هستند. در حالی که S  مشخص کننده‌ی مقدار سطح صدا می‌باشد. از ADSR تنها برای آمپلیتود (دامنه/حجم صدا) استفاده نمی‌شود و در بسیاری از سینت‌ها از آن برای فیلتر هم استفاده می‌شود. بهترین راه برای شناختن بهتر این مقادیر استفاده از آن‌ها و بازی کردن با آنها می باشد. می‌توانید هر بار یکی از آنها را مورد آزمایش قرار دهید تا بیشتر با آنها آشنا شوید. توجه داشته باشید که این پارامترها در صداهای مختلف تاثیراتی شبیه به هم را ایجاد می‌کنند و از الگوی خاص خود پیروی می‌کنند. در صورتی که برای آزمایش آنها به سینت سایزر دسترسی ندارید می توانید آنها را روی نرم‌ افزار های وی ‌اس ‌تی آزمایش کنید

 

منبع دی جی سنتر : هرگونه کپی برداری پیگرد قانونی دارد.

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *