معرفی انواع میکروفون

معرفی انواع میکروفون

در دسته بندی : راهنمای خرید

میکروفون ابزاری است که صدا را به عنوان ورودی دریافت می کند و با تبدیل آن به سیگنال می تواند آن را مخابره یا ضبط کند. این ابزار یکی از مهم ترین وسایل مورد نیاز دی جی است. با توجه به اهمیت بسیار زیاد صدابر ها، این وسیله پر کاربرد دارای مدل های مختلفی با ویژگی های متفاوت است تا بتواند نیاز تمام کاربران مختلف را برطرف کند. با در نظر گرفتن مدل های زیاد و متفاوت، انتخاب یک مدل مناسب برای یک فرد تازه وارد کار آسانی نیست. در این مقاله مدل های مختلف میکروفون را نام می بریم و در مورد آن ها توضیح می دهیم.

انواع میکروفون

  • میکروفون های کاردیوئید

رایج ترین نوع صدابر را می توان مدل های میکروفون کاردیوئید دانست که حساسیت بالایی دارند. دلیل این حساسیت بالا الگوی پیکاپ یک طرفه است. یک طرفه بودن میکروفون به این معناست که دارای یک ناحیه باریک مسدود شده از پشت است؛ به همین دلیل وقتی صحبت می کنید، این وسیله صدا را تنها از جلو دریافت می کند. وجود چنین قابلیتی موجب حذف نویز و کاهش صدا می شود.

بیشتر کسانی مثل خوانندگان و گویندگان حوزه های مختلف از میکروفون کاردیوئید برای اجرا های زنده خود استفاده می کنند؛ البته این صدابر ها برای ضبط صدا در استودیو ها نیز بسیار مناسب هستند.

  • میکروفون های دینامیک

مدل بعدی صدابر ها مدل های دینامیک هستند. مدل های دینامیک نیز یکی از رایج ترین مدل های این وسیله اند. این مدل مقاومت بسیار بالایی دارد و می تواند سطوح بالایی از فشار صوتی بالا را تحمل کند.

علاوه بر این ها استفاده از میکروفون دینامیک نیز آسان است؛ چرا که به برق فانتوم نیاز ندارد. مدل های دینامیک را می توان مناسب ترین مدل برای نوازندگان زنده، درامر ها و گیتاریست ها دانست.

میکروفون
  • میکروفون خازنی

مدل بعدی صدابر مدل های خازنی است که به دلیل حساسیت بالا و پاسخ فرکانسی عالی خود شناخته می شود. مدل های خازنی واکنش سریعی دارند و می توانند به سرعت صدا را دریافت کنند. علاوه بر این ها یکی از ویژگی های مدل های خازنی حجیم تر بودن آن ها نسبت به مدل های دیگر است؛ چرا که ساختار یک میکروفون خازنی به نحوی طراحی می شود تا بتواند طیف وسیعی از فرکانس ها را ضبط کند. خود مدل های خازنی به دو دسته دیافراگمی کوچک و دیافراگمی بزرگ تقسیم می شوند. میکروفون مناسب استودیوهای کوچک، دسته دیافراگمی کوچک است و مدل دیافراگمی بزرگ نیز برای مکان های بزرگ تر مناسب است.

  • میکروفون های ریبون

مدل های ریبون صدابر شباهت زیادی به مدل های خازنی دارند؛ البته مدل های ریبون قابلیت جمع شدن دارند و نسبت به سطوح بالای فشار صدا حساس هستند که همین باعث می شود کمی متفاوت باشند. مدل های ریبون صدا را به لحن بسیار نرمی تولید می کنند و بسیاری از مهندسان صدا از این نوع میکروفون برای ضبط آواز و ساز های زهی استفاده می کنند.

در کنار مدل های ریبون حتما باید یک آمپلی فایر مخصوص خریداری کنید. در ضمن در نگهداری از آن ها باید نهایت دقت را داشته باشید؛ چرا که بسیار شکننده هستند.

میکروفون
  • میکروفون های همه جانبه

مدل های همه جانبه همان طور که از اسمشان نیز پیداست می توانند صدا را از همه جهات به طور مساوی دریافت کنند. این نوع از صدابر ها معمولا در مکان هایی که نیازی به حذف نویز نیست استفاده می شوند. از این مدل میکروفون بیشتر تولیدکنندگان پادکست، گویندگان زنده و سیستم های اعلام وضعیت استفاده می کنند؛ چرا که میدان صوتی کامل 360 درجه را ارائه می دهند.

  • میکروفون های هایپرکاردیوئید

مدل های هایپرکاردیوئید میدان صوتی باریکی دارند؛ به همین دلیل نویز ناخواسته از محیط را به حداقل می رسانند. این دست از صدابر ها از الگوی پیکاپ کسینوس مانند یا شکل هشت استفاده می کنند.

بیشترین استفاده از این مدل مربوط به فیلم، تلویزیون، تئاتر و امثال این موارد می شود؛ چون مدل های هایپرکاردیوئید می توانند صدا را ایزوله کنند و صدایی را که در پس زمینه تولید می شود، کاهش دهند. علاوه بر این موارد میکروفون هایپرکاردیوئید برای ضبط ساز های درام و آمپر گیتار نیز استفاده می شود؛ چرا که باعث کاهش نویز صدابر می شود.

  • میکروفون های چند الگویی

مدل های چند الگویی همان طور که از نامشان نیز پیداست دارای چندین الگو هستند، به همین دلیل می توانند مانند میکروفون های کاردیوئید، فوق کاردیوئید و صدابر های همه جهته صدا را دریافت کنند. مدل های چند الگویی معمولا در استودیو های پخش مورد استفاده قرار می گیرند.

مدل های میکروفون چند الگویی را می توان میکروفونی همه کاره دانست؛ چرا که می توانید بسته به نیاز خود بهترین الگویی از میکروفون را که به آن نیاز دارید انتخاب کنید.

نحوه کار سه نوع اصلی میکروفون اصلی و ویژگی های آن ها

نحوه کار سه نوع اصلی میکروفون اصلی و ویژگی های آن ها

یکی از ویژگی های مهم یک دی جی انتخاب درست وسایل از جمله میکروفون است. به طور کلی سه نوع اصلی میکروفون شامل مدل های دینامیک، خازنی و کاردیوئید می شود که بیشترین کاربر و استفاده را دارند. در ادامه به نحوه عملکرد هرکدام اشاره خواهیم کرد:

  • میکروفون های دینامیک

به مدل های دینامیک صدابر های سیم پنچ متحرک نیز گفته می شود. این دست از صدابر ها طبق مراحلی ساده عمل می کنند. ابتدا سیم پیچ در کنار آهن ربا قرار دارد که باعث می شود با دریافت صدا، ولتاژ روی سیم ایجاد شود.

داخل میکروفون دینامیک یک دیافراگم متصل به سیم پیچ وجود دارد و دور سیم پیچ نیز با یک آهن ربا احاطه شده است.

دیافراگم صدابر را معمولا از آلیاژ آلومینیم یا مواد کم جرم می سازند؛ به همین دلیل است که حتی با کوچک ترین صدا ها نیز قطعات داخل جسم حرکت می کنند. با جا به جایی دیافراگم در صدابر به جلو و عقب، سیم پیچ نیز حرکت خواهد کرد. از آن جایی که سیم پیچ نیز تحت تاثیر آهنربای ثابت است، با حرکت سیم پیچ در اطراف آهن ربا، ولتاژی ایجاد می شود که صدا را ضبط می کند.

ویژگی های میکروفون های دینامیک

یک میکروفون دینامیک به چند دلیل شناخته می شود:

  • دوام بالا
  • جرم بالا
  • قابلیت تشخیص صدا از هر جهت
  • ضبط صدا بدون تولید نویز
میکروفون

دوام بالا

اولین مزیت صدابر های دینامیک دوام بالا آن ها است. این دست از صدابر ها به دلیل ساختار نسبتا ساده ای که دارند، نسبت به مدل های دیگر دارای مقاومت بسیار بیشتری هستند. همچنین از آن جایی که این دست از میکروفون ها به صورت فشرده ساخته شده اند، نویزی که در هنگام کار با آن ها ایجاد می شود، تا حد زیادی کاهش می یابد.

یکی از رایج ترین مدل های صدابر دینامیک مدل Shure SM58 است که به عنوان یک صدابر دستی کلاسیک و  به دلیل مقاومت بسیار بالایی که دارد شناخته می شود. این مدل با مقاومت بالای خود در هنگام افتادن و ضربه های ناشی از بی دقتی آسیبی نخواهد دید؛ همچنین می تواند کیفیت صدای خود را حتی در مدت زمان طولانی حفظ کند.

به دلیل مقاومت بالای مدل های دینامیک این دست از میکروفون ها بیشتر برای برنامه های پخش زنده مورد استفاده قرار می گیرند و یکی از وسایل سیستم صوتی مناسب اجرای زنده است.

جرم بالا

یکی دیگر از ویژگی های مدل های دینامیک جرم بالا آن هاست. این مدل نسبت به مدل های دیگر سنگین تر است. همین باعث می شود که حساسیت کمتری نسبت به دیگر صدابر ها داشته باشد. آن دست از صدابر هایی که حساسیت کمتری دارند، می توانند ورودی های بلندتری را مدیریت کنند.

صدابر هایی که حساسیت بیشتری دارند، برای مکان هایی که در آن ها سر و صدای زیادی وجود ندارد، مانند استودیو ها عالی هستند؛ اما در هنگامی که صدا بیشتر از یک حد مشخص باشد، میکروفون به سیگنال ها نویز اضافه خواهد کرد. مدل های دینامیک برای کارکرد به انرژی بیشتری نیاز دارند؛ اما به دلیل حساسیت پایین خود می توانند حتی سیگنال های بسیار بلند را بدون اضافه کردن نویز با دقت تمام ضبط کنند.

میکروفون های دینامیک

جهت دار

ویژگی بعدی مدل های دینامیک جهت دار بودن آن هاست. اکثر مدل های دینامیک الگوی قطبی کاردیوئید دارند و جهت دار هستند. این بدین معنی است که می توانند صدا ها را به بهترین شکل ممکن از جلوی دیافراگم صدابر دریافت کنند و از پشت آن با بهترین کیفیت رد کنند؛ البته مدل های دیگری از میکروفون نیز وجود دارند که از الگوی قطبی کاردیوئید استفاده می کنند؛ اما توانایی مدل های دینامیک نسبت به مدل های دیگر بسیار بیشتر است. همچنین میکروفون های جهت دار می توانند انتخاب خوبی برای یک صدابرداری کم هزینه باشند.

این قابلیت مزایای بسیار زیادی دارد؛ اول این که جهت دار بودن این وسیله باعث می شود تا بهتر بتوان صدا ها را ضبط کرد، علاوه بر این ها در مدل های دینامیک امکان ضبط بهتر صدا های خواننده یا ساز او نیز وجود دارد. همچنین جهت دار بودن وسیله باعث می شود تا سیم پیچ های متحرک صدابر بهتر بتوانند صدا را تقویت کنند.

نداشتن نویز

یکی از مهم ترین عواملی که می تواند روی انتخاب میکروفون تاثیر بگذارد، میزان نویزی است که وسیله تولید می کند. مدل های دینامیک به دلیل این که از مدار های ساده و غیر فعال برای تبدیل صدا به الکتریسیته استفاده می کنند، می توانند امکان تولید نیز را کمتر کنند؛ یعنی شما می توانید بدون شنیدن صدای خش خش مانند یا چیزی مثل زمزمه صدا های مورد نظر خود را ضبط کنید.

  • میکروفون های خازنی

مدل های خازنی که به آن ها مدل های کندانسور نیز گفته می شود، به این صورت کار می کنند:

دو صفحه فلزی در کنار یکدیگر قرار می گیرند و هر چه به هم نزدیک تر باشند ظرفیت خازن نیز بیشتر خواهد بود. در یک میکروفون خازنی یک دیافراگم رسانای الکتریکی که معمولا از مایلار طلایی ساخته می شود، در مجاورت یک صفحه فلزی جامد قرار می گیرد. هنگامی که صدا تولید می شود، امواج صوتی با دیافراگم برخورد می کنند و نسبت به شدت صدا صفحه فلزی جامد به جلو و عقب حرکت می کند. این حرکات باعث می شود تغییر ظرفیت در خازن رخ دهد و سیگنال الکتریکی تولید شود.

در یک مدار میکروفون خازنی تبدیل امپدانس باید از خروجی خازن باشد تا سیگنال در یک سیستم صوتی قابل استفاده شود. این مدار به 48V-+ نیاز دارد که آن را با برق فانتوم نیز می شناسند.

صدابر های خازنی در وسایل الکترونیکی مانند تلفن همراه و کامپیوتر، کاربرد زیادی دارند. در این مدل از صدابر ها که در رایانه و تلفن همراه استفاده می شوند، مواد شارژی دائمی به کار می برند تا صدابر نیازی به برق فانتوم نداشته باشد.

ویژگی های میکروفون های خازنی

ویژگی های میکروفون های خازنی

صدابر های خازنی نیز برای تولید صدا به صورت حرفه ای  مورد استفاده قرار می گیرند و انتخاب مناسبی برای یک دی جی حرفه ای هستند. این دست از صدابر ها را به خاطر ویژگی های زیر می شناسند:

  • جرم کم
  • الگوی قطبی متغیر

جرم کم

یکی از دلایلی که باعث می شود جرم کم میکروفون جزو مزیت های وسیله محسوب شود، این است که جرم کم باعث می شود تا صدابر قابلیت دریافت و تشخیص صدا های گذرا و سریع را  داشته باشد. هرچه دیافراگم یک صدابر سنگین تر باشد، پاسخگویی به امواج صوتی نیز بیشتر طول خواهد کشید. برعکس این قضیه نیز درست است. هر چه یک صدابر جرم کمتری داشته باشد، سرعت دریافت صدا و پردازش آن سریع تر اتفاق می افتد.

مزیت بعدی جرم کم میکروفون خازنی این است که جرم کم باعث می شود تا وسیله پاسخ فرکانسی بسیار سریع تری داشته باشد و بتواند طیف وسیع تری از فرکانس ها را ضبط کند. این بدین معنی است که میکروفون می تواند تغییرات هوا را که در اثر جا به جایی صدا اتفاق می افتند، بسیار سریع تر و با حساسیت بیشتری ضبط کند. این ویژگی باعث می شود تا جزئیات بیشتری از منبع صدا ضبط شود.

بر عکس مدل های دینامیک با جرم بالا مدل های خازنی حساسیت بالایی دارند؛ اما این حساسیت بالا مشکلاتی را نیز برای صدابر ایجاد می کند؛ برای مثال دیگر نمی توان از میکروفون برای ضبط صدا هایی در فرکانس های بسیار بالا هستند استفاده کرد.

الگوی قطبی متغیر

ویژگی بعدی مدل خازنی، الگوی قطبی متغیر آن ها است. برخی از مدل های خازنی توانایی تغییر الگوی قطبی را تنها با یک سوئیچ ارائه می دهند. برای مثال صدابر AKG C414 توانایی ضبط صدا در همه جهات را دارد. اکثر مدل های خازنی با الگوی قطبی ثابت ساخته می شوند. مدل هایی که معمولا دارای این ویژگی هستند قیمت بالایی دارند؛ اما انتخابی بسیار جذاب برای مهندسان حرفه ای صدا و کسانی که به دلیل موقعیتشان نیاز به ضبط صدا از تمام جهت ها دارند، هستند.

  • میکروفون های ریبون

به میکروفون ریبون صدابر های سرعتی نیز گفته می شود. اگر از لحاظ فنی بخواهیم نگاه کنیم، می توانیم بگوییم که مدل های ریبون نوعی از میکروفون های دینامیک هستند؛ چرا که وقتی یک نوار رسانای الکتریکی در میدان آهن ربا حرکت می کند، ولتاژی روی نوار ایجاد می شود.

در مدل های ریبون یک نوار راه راه در میدان آهن ربای دائمی این وسیله معلق است. نوار صدابر معمولا از آلیاژ آلومینیوم کم جرم ساخته می شود. هنگامی که صدایی در اطراف میکروفون تولید شود، نوار معلق به حرکت در می آید. با این کار ولتاژی روی نوار ایجاد می شود که خروجی آن نیز به صدابر متصل است و این باعث ضبط صدا خواهد شد.

ویژگی های میکروفون های ریبون

ویژگی های میکروفون های ریبون

میکرفون های ریبون کمتر در موقعیت های زنده به کار برده می شوند. در عوض یکی از تجهیزات استودیویی است. برخی از ویژگی های مدل های ریبون عبارتند از:

  • جرم کم
  • حساسیت کم
  • جهت دار
  • پاسخ غیر خطی
  • نویز کم

جرم کم

همان طور که گفتیم، جرم کم میکروفون باعث پاسخ فرکانسی عالی می شود؛ اما می تواند روی دوام آن تاثیر منفی بگذارد. ضخامت روبان دیافراگم این صدابر ها چیزی حدود 4 تا 6 میکرون است. برای پی بردن به حساسیت این صدابر ها کافی است بدانید که موی یک انسان 100 میکرون ضخامت دارد. وزن ناگهانی هوا، کشش مدام گرانش در یک جهت خاص و ضربه های نسبتا شدید می تواند به وسیله آسیب برساند.

حساسیت کم

جرم کم مدل های خازنی باعث می شود تا حساسیت بالایی داشته باشند؛ اما میکروفون های ریبون با این که جرم کمی دارند، ولی از توانایی بسیار خوبی برای کنترل SPL (سطح فشار صدا) بالا برای کوتاه مدت برخوردارند.

ویژگی های میکروفون های ریبون

جهت دار بودن

تمامی مدل های ریبون ذاتا دو جهته هستند. یعنی صدا هم از جلو و هم از پشت صدابر به طور یکنواخت دریافت می شود؛ به همین دلیل صدا هایی که به صورت موازی به دو طرف میکروفون نزدیک می شوند، باعث خواهند شد که دیافراگم صدابر هیچ حرکتی نداشته باشد. این ویژگی می تواند برای اجرا های زنده بسیار مفید باشد و به همین دلیل میکروفون ریبون یکی از وسایل  مناسب برای کنسرت است.

پاسخ غیر خطی

یکی از ویژگی های مدل های ریبون پاسخ غیر خطی آن ها است. دیافراگم نواری میکروفون نسبت به سطح فشار صدا به صورت خطی پاسخ نمی دهد. این بدین معنی است که همبستگی بین فشار صوت و ولتاژ موازی وجود ندارد. چنین ویژگی ای باعث می شود تا صدای طبیعی تری ضبط شود. ویژگی پاسخ غیر خطی باعث می شود تا مدل های ریبون برای ضبط استریو یک ساز یا گروه های بزرگ عالی باشد.

نویز کم

یکی از مهم ترین ویژگی های مدل های ریبون نویز کم آن هاست؛ زیرا مدل های ریبون اکثرا از مدار های غیر فعال استفاده می کنند؛ به همین دلیل باعث می شود تا نسبت به مدل های خازنی نویز الکترونیکی بسیار کمتری داشته باشند. علاوه بر این ها از آنجایی که ولتاژ روی دیافراگم روبان شکل میکروفون قرار دارد، باعث می شود امکان تولید نویز به حداقل برسد. این قابلیت به صدابر این امکان را می دهد تا بسیار بی صدا باشد و صدا ها را بدون کوچکترین صدای خش خشی ضبط کند.

سوالات متداول

سوالات متداول میکروفون

در این جا به برخی از رایج ترین سوالات موجود در حوزه انتخاب میکروفون جواب خواهیم داد:

  • کدام میکروفون برای آواز بهتر است؟

بهترین نوع صدابر برای کسانی که می خواهند موسیقی ضبط کنند، مدل های خازنی هستند؛ چون طیف وسیعی از صدا ها را می توانند ضبط کنند.

البته از مدل های کاردیوئید نیز می توان برای ضبط موسیقی استفاده کرد؛ اما این میکروفون ها الگوی قطبی محکم تری دارند که باعث می شود ضبط طیف کامل صدا کمی سخت تر شود.

مدل های دینامیک نیز به طور کلی برای ضبط موسیقی توصیه نمی شوند؛ چرا که امپدانس خروجی کمتری دارند و این امر باعث تولید نویز می شود.

  • چه میکروفونی برای ساز ها بهتر است؟

صدای ساز با صدای آواز خواندن انسان تفاوت های زیادی دارد؛ به همین دلیل میکروفونی که بتواند به بهترین شکل ممکن صدا ها را ضبط کند، فرق خواهد داشت. بهترین نوع میکروفون برای ضبط صدا های ساز مدل های دینامیک هستند؛ چرا که پاسخ فرکانسی سریعی دارند و می توانند فرکانس های پایین را نیز به خوبی ضبط کنند.

از میکروفون های خازنی نیز می توان برای ضبط صدای ساز ها استفاده کرد؛ اما به دلیل پاسخ فرکانسی صاف تر آن ها ممکن است که نتوانید به خوبی صدای فرکانس های پایین را با کیفیت مدل های دینامیک ضبط کنید.

  • چه میکروفونی برای اجرای زنده بهتر است؟

انتخاب میکروفون مناسب برای اجرای زنده کار راحتی نیست و بستگی به شرایط شما دارد. اگر قصد دارید که به تنهایی اجرا کنید، معمولا مدل های دینامیک بهترین گزینه هستند؛ اما اگر عضو یک گروه بزرگ هستید، پیشنهاد می کنیم که از مدل های کاردیوئید استفاده کنید که عملکرد بهتری در این شرایط دارند.

نتیجه گیری

طیف بسیار گسترده از میکروفون ها در بازار وجود دارد که هر کدام از آن ها دارای ساختاری خاص هستند. این ساختار خاص در هر مدل باعث می شود تا هر کدام ویژگی های متفاوتی را ارائه کنند. انتخاب یک میکروفون مناسب برای کسی که به تازگی وارد حوزه صدا و موسیقی شده است، یا یک دی جی مبتدی می تواند کاری بسیار سخت باشد. به همین دلیل در این مقاله در مورد مدل های مختلف میکروفون و ویژگی های هر کدام توضیح دادیم تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.

0 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *