چهار پایه موزیک برای آهنگسازان کامپیوتری
شکی در آن نیست که درک موزیک چگونه میتواند به شما در ساخت موزیک های بهتر کمک کند یا دست کم ویرایش پروژه های شما را آسان تر کند. در این نوشتار من با توضیح کوتاهی درباره نت ها، گسست ها، گام ها و آکوردها به شما آگاهی رسانده و چگونگی پیوند آنها با یکدیگر را به شما خواهم گفت.
نت ها
مواد خام ساخت موزیک نت ها هستند. نت ها پایه های سازنده همه ی صداها، آکوردها و ملودی ها هستند و کوچک ترین صدایی دارای یک نت است. هر نت دارای یک بازه زمانی و یک گام میباشد.
در یک DAW در نمای پیانو رول هر نتی که به شما نمایش داده شود، دارای یک طول میباشد که بلندی زمان امتداد هر نت به آن طول بستگی دارد و طول هر نت نشان دهنده زمان آن نت است و گام آن نت نیز با موقعیت عمودی آن در جدول پیانو رول نشان داده میشود.
دو نوع علامت برای نت ها وجود دارد یکی نوع سنتی یعنی ۷ نت : دو، ر، می، فا ،سل، لا، سی به همراه علامت های دیز و بمل و دیگری که به نوع غربی شناخته میشود و در نمای پیانو رول نیز همین نوع نت نویسی بکار رفته است که هر اکتاو شامل نت های C، C#، D، D#، E، F، F#، G، G#، A میباشد که اکتاو آنها نیز با شماره ای در کنارشان نشان داده میشود.
نت های دیز و بمل که با علامت هایی در کنار نت های اصلی نشان داده میشوند به ترتیب نیمپرده بالا و نیمپرده پایین تر از آن نتی هستند که در کنار آنها قرار میگیرند و علامت دیز در نت نویسی غربی # میباشد که بر روی کلید های کیبورد با کلید های مشکی کوچکتر نشان داده میشوند.
دیز و بمول به ترتیب به نام های تیز (Sharp) و تخت (Flat) شناخته میشوند که هر کدام از نت ها میتوانند گونه های تیز و تخت خودشان را داشته باشند، گاه این تخت و تیز ها میتوانند کلیدهای مشکی باشند و گاه میتوانند همان کلید های سفید آنها باشد و این بسته به گام و کلید آنها است.
گسست ها
روی کیبورد پیانو یا همان پیانو رول دو نتی که بدون هیچ شکافی در کنار هم میباشند دارای گسستگی به اندازه نیمپرده (Semitone) هستند و دوری دو نت از هم در گام ها با نام گسست یا فاصله شناخته میشوند که هر گسست با آگاهی به اندازه آن یک نام ويژه خودش را دارد.
برای نمونه یک گسستگی به اندازه تنها یک نیمپرده با نام دوم کوچک (مینور) شناخته میشود و یک گسستگی به اندازه هفت نیمپرده با نام پنجم درست شناخته میشود. نمودار زیر همه گسست های دست یافتنی درون یک اکتاو را به شما نشان میدهد. آنها میتوانند به دنبال هم (ملودیک) و یا همزمان (هارمونیک) با یکدیگر نواخته و نوشته بشوند. اگر دو نت دارای گام یکسان باشند آنها را هم صدا یا اونیسون (Unison) مینامند.
گام ها
یک گام رشته ای از نت ها است که مواد خام سازنده هر بخش موزیکال است که نت های آن با نام درجه نیز شناخته میشوند. گسست های بین نت ها از الگوهایی پیروی میکنند که آن الگو به نوع گام بستگی دارد. نخستین گامی که در آغاز به همه هنرجویان میآموزند، گام ماژور است که الگوی آن T-T-S-T-T-T-S است. S نمایانگر گسستگی به اندازه یک نیمپرده و T نیز نمایانگر یک پرده (Semitone و Tone) است.
گام C ماژور دربردارنده همه کلیدهای سفید کیبورد است. اما دیگر گام های ماژور که از کلیدهای دیگر آغاز میشوند دارای کلیدهای مشکی نیز میباشند. رایجترین گام پس از گام ماژور گام مینور است که از الگوی T-S-T-T-S-T-T پیروی میکند.
آکوردها
یک آکورد با دو یا چند نت که به صورت همزمان نواخته میشوند تعریف میشود. اما در اصول تئوری موزیک یک گام دارای ۳ نت است و آن سه گانه نامیده میشود. در موزیک غربی آکوردها به طور کلی با روی هم گذاشتن نت های یکی در میان از گام ساخته میشوند یعنی روی کیبورد نخستین نت را گرفته، دومی را رها کرده، بعدی را گرفته، یکی را رها کرده و یکی دیگر را میگیریم.
برخی آکوردها ماژور (گسستی با شکاف چهار نیمپرده و به دنبالش یک شکاف سه نیمپرده ای) و برخی دیگر مینور (گسستی با شکاف سه نیمپرده و به دنبالش یک شکاف چهار نیمپرده ای) هستند. یکی از آنها نیز که در درجه هفتم گام C ماژور ساخته میشود نامش کاسته است که دارای دو گسستگی با شکاف های سه نیم پرده میباشد.
منبع دی جی سنتر :هرگونه کپی برداری پیگرد قانونی دارد.
0 دیدگاه