۱۰ چیزی که هر آهنگسازی باید درباره آکوردها بداند (بخش اول)
حتی اگر سازنده سبک هایی مانند مینیمال تکنو باشید که بیشتر با ضرب ها سروکار دارند، شک نکنید خیلی زود در راه این موزیکی که پیش گرفته اید باید زمانی آکوردها را به کار بگیرید. این به معنای آن است که شما باید چندین نت را همزمان باهم به کار ببرید، خواه چه روی کیبورد چه درون DAW. شاید شما بگویید که اکنون نیازی به یادگیری تئوری ندارم، اما تئوری موزیک چیزی نیست که شما در هر سنی بتوانید فرابگیرید و هرچه زودتر این کار را انجام دهید بهتر است.
انواع گوناگون آکوردها چه هستند؟ ساخته شدن آنها چگونه است؟ من در این راهنما چند نمونه از نخستین اصول ساخت آکورد را برای شما بازگو میکنم. اگر این چند مورد را یاد بگیرید و در موزیک خود به کار ببرید یک تحول بزرگ در صدای موزیک شما ایجاد میشود.
۱-ساخت سه گانه های پایه
آکوردهای پایه ای مشترک که با نام تریاد یا همان سه گانه شناخته میشوند، دارای ۳ نت هستند. برای ساختن یکی از اینها باید از یکی از نت های گام آغاز کنید، سپس نت های یکی در میان از همان گام را برگزینید تا به سه نت برسید.
برای نمونه برای ساخت C ماژور شما به نت C نیاز دارید سپس باید از روی نت بعدی رد شوید تا به نت E برسید، دوباره به همین ترتیب از نت بعدی یعنی F بپرید تا به نت G برسید. سه گانه ها بسته به گسست های بین نت ها یا بهتر است بگویم جایگاه نت میانی میتوانند ماژور یا مینور باشند.
نخستین گسستگی بین نت های C و E یک گسست سوم بزرگ (ماژور) است زیرا گسستگی بین آنها ۲ پرده (چهار نیمپرده) است ولی دومین گسستگی بین نت های E و G یک گسست سوم کوچک (مینور) است زیرا گسستگی بین آنها ۱.۵ پرده (سه نیمپرده) است.
۲-آکورد کاسته
اگر یک سه گانه مینور منظم را بگیرید و گسست پنچم آن را نیم پرده کاهش دهید، شما یک آکورد پنجم کاسته دریافت خواهید کرد. این گسستگی بین نت پنجم و نت ریشه به شما یک پنجم کاسته میدهد و نام دیگر آن تریتون میباشد و نامگذاری آن برای گسستگی ۶ نیمپرده ای یا سه پرده ای کامل آن است. این گسست به اندازه ای ناپایدار و برهم زننده سنجیده میشود که در قرون وسطی به طور بالقوه ای از آن بیم داشتند.
برای همین ناپایداری صدا است که آکوردهای کاسته در برخی زمینه ها انصافا صدایی تنشزا و ناراحت کننده میدهند. اما برای گذر از شکاف بین یک سه گانه ماژور و یک سه گانه ی مینور بسیار خوب عمل میکنند. سه گانه ی Bb - Eb - F را آزمایش کنید.
۳-آکوردهای افزوده
در برابر آکوردهای کاسته، آکوردهای افزوده هستند که با گرفتن یک آکورد سه گانه ماژور و بالا بردن گسست پنجم به اندازه نیمپرده ساخته میشوند. بنابراین برای ساختن یک آکورد +C، شما باید با آکورد C ماژور (C-E-G) آغاز کنید و گسست پنجم یعنی نت G را نیمپرده افزایش دهید و نت #G را بگیرید.
نتیجه آن یک آکورد با سه تن و با گسستگی های یکسان است و هر کدام از نت ها با یک گسست سوم بزرگ (گسستگی چهار نیمپرده ای) از هم جدا میشوند. از آنجایی که در هر اکتاو ۱۲ نیمپرده وجود دارد، سه گانه های افزایشی باهم متقارن هستند، بنابراین هرکدام از این سه نت در این آکوردها میتوانند نت ریشه باشند و آنها هم مانند برادر کوچکشان یعنی آکوردهای کاسته، آکوردهای گذر بسیار خوبی را فراهم میکنند.
۴-قانون ۳ و ۴
اگر شما نت هایی که در یک گام به کار میبرید را نمیشناسید، میتوانید با قانون ۳/۴ ،سه گانه های ماژور و مینور را به سادگی بسازید. نت آغازین خودتان را پیدا کنید، سپس برای رسیدن به گسست سوم کافی است که از روی کیبورد تنها چهار نیمپرده به بالا بروید و پس از آن برای رسیدن به گسست پنجم سه نیمپرده به سوی بالا بروید، برای نمونه نت C را در نظر بگیرید چهار کلید به بالا بروید تا به نت E برسید و سپس سه کلید بالا روید تا به نت G برسید. برای به دست آوردن سه گانه های مینور با این روش نیز باید وارون ماژور پیش بروید و نخست از نت ریشه تا گسست سوم سه نیمپرده و از گسست سوم تا گسست پنجم چهار نیمپرده بشمارید. این یعنی اینکه نخستین گسست در هر آکورد بسته به ماژور یا مینور بودن آن آکورد باید یک گسست ماژور یا مینور باشد.
۵-آکورد معلق
آکورد معلق یکی از بستگان نزدیک سه گانه های ماژور و مینور میباشند که برای جنبش بسیار خوب است. آنها با گرفتن گسست سوم – نت میانی – و بالا یا پایین بردن آن در گام به اندازه یک نت ساخته میشوند. یعنی سوم بزرگ یا سوم کوچک در یک سه گانه را برداشته و به جای آن یک چهارم درست یا یک دوم بزرگ بگذارید.
حرکت دادن نت میانی به سوی بالا پدیدآور یک آکورد sus4 میشود که دارای یک گسست چهارم درست بین نت میانی و نت ریشه است. در حالی که حرکت نیمپرده ای آن نت میانی به پایین و رسیدن به گسست دوم بزرگ در بالای نت ریشه پدیدآور یک آکورد sus2 میباشد.
منبع DJCMAG: هرگونه کپی برداری پیگرد قانونی دارد.
0 دیدگاه